КОЛЕДА »
 
НОВА ГОДИНА 2020 »
 
Екскурзии в чужбина »
 
Ранни записвания »
 
Почивки в чужбина »
 
КАЛЕНДАР »
 
Япония

Япония

Япония
Обща информация

button-air

Държавно устройство: конституционна монархия
Официален език: японски
Религия: шинтоизъм и будизъм
Часово време: UTC +9
Парична единица: японска йена (JPY)
Столица: Токио
Територия: 377 835 км2
Население: 128 389 244


Полезна информация:

Япония е държава в Източна Азия, разположена на Японските острови в Тихия океан. Япония е конституционна монархия. Държавен глава е императорът. Законодателният орган се нарича Диета и представлява двукамарен парламент. Начело на изпълнителния орган (правителство) стои министър-председател, избиран от парламента и назначаван от императора.

Япония е разположена на Японските острови в Тихия океан (Хоншу, Хокайдо, Кюшу, Шикоку и над 4000 по-малки), архипелага Рюкю и архипелага Нампо. Релефът е предимно планински (над 3/4). Има много действащи и угаснали вулкани (най-висок връх е вулканът Фуджи на остров Хоншу — 3776 м). Често се наблюдават земетресения и цунами в крайбрежните райони. Равнините са малки по площ и са обработваеми земи.
В ежедневния живот на повечето съвременни японци религията не играе голяма роля. Обикновеният човек обикновено следва религиозните церемонии само в специални случаи като раждане, сватба и погребение, възможно е да посети шинтоистко светилище или будистки храм на Нова година, а също така и да участвува в местните фестивали (мацури), повечето от които имат религиозен произход. Много домакинства имат малки домашни олтари и не е рядкост олтарите да са два – шинтоистки и будистки.

Особено почитана богиня е Инари – някога покровителка на земеделието, но сега почитана за всякакви случаи. Нейната емблема е лисица и често по светите места има нейни миниатюрни светилища с червени порти (“тории”).

КАРТА:


Абонамент Бюлетин »
 
Онлайн каталог »
 
On-line заявки »
 
Хотели в България »
 
ЕКЗОТИКА »
 
Билети »
 
Златна възраст 55+ »
 
Круизи »
 
Застраховки »
 
Дестинации »
 
вход »
име:
парола: