• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
Белгия
Обща информация

button-bus button-air


Столица: Белгия
Територия: 30 528 кв. км.
Население: 11 289 853 души
Парична единица: евро
Часово време: GMT + 1
Официален език:  Белгия има три официални езика – нидерландски, френски и немски
Държавно устройство: Белгия е федерална държава и демократична конституционна парламентарна монархия


Полезна информация:

Кралство Белгия (на нидерландски: België; на френски: Belgique; на немски: Belgien) е държава в Западна Европа. Тя граничи с Нидерландия, Германия, Люксембург и Франция, а на северозапад - със Северно море.
Националното знаме на Белгия представлява три еднакви по размер, вертикални цветни полета - черно, жълто и червено. Формата му е взаимствана от знамето на Франция, цветовете са взети от герба на Брабантското херцогство.
Според белгийската конституция, чл. 193, белгийското знаме е с цветове Червен, жълт и черен, обратно на подредбата в която се срещат на официалното знаме.
Първоначално, между 1879 и 1830 г., цветните полета са били разположени хоризонтално, но поради прилика с холандското знаме са променени.

Официален език:  Белгия има три официални езика – нидерландски, френски и немски. Говорят се и няколко неофициални малцинствени езика. Няма официални статистически данни за разпределението на трите официални езика, но по оценки, базирани на косвени данни, около 60% от населението има за майчин език нидерландски, а около 33% – френски.
Говорещите нидерландски са около 6,23 милиона души, концентрирани в северния Фламандски регион, докато говорещите френски са 3,32 милиона във Валония и около 870 хиляди (или 85%) от жителите на официално двуезичния столичен регион Брюксел. Немскоезичната общност включва около 73 хиляди души в източната част на Валония, като други 23 хиляди немскоезични живеят извън географските граници на общността.
Както официалният нидерландски, говорен в Белгия, така и белгийският френски, имат малки лексикални различия от разновидностите, говорени в Нидерландия и Франция. На местно ниво мнозина фламандци говорят съответния традиционен диалект. Валонският, определян от различни автори като диалект на френския или като самостоятелен романски език, в наши дни се говори рядко, главно от по-възрастни хора. Четирите диалекта на валонски, заедно с тези на пикардския и шампанския в някои гранични райони, не се използват в обществения живот и са изместени от френския, но имат специален защитен статут на регионални езици.

Държавно устройство: Белгия е федерална държава и демократична конституционна парламентарна монархия.[119] Държавен глава е кралят на белгийците, наследствена длъжност, която от 2013 г. се заема от Филип от династията Сакс-Кобург и Гота.
Федерализмът в Белгия е резултат от поредица компромиси между етническите общности в страната и е свързан с усложнена структура от институции. Освен федералното правителство е въведено разделение по език на общности (Френска общност, Фламандска общност и Немскоезична общност) и отделно разделение по региони (Валонски регион, Фламандски регион и Столичен регион Брюксел, като Фламандската общност и Фламандският регион са свързани и имат общо правителство.

Отговорността за различните сфери на управлението е разпределена между различните нива:

  • Федерално правителство: външни работи, външна търговия, отбрана, икономическа политика, обществено осигуряване (вкл. пенсии, здравеопазване, социални помощи), транспорт, ограничени компетенции в образованието, културата и научните изследвания, както и контрол върху данъчното облагане в регионите и, още по-важно, 80% от данъчните приходи.
  • Правителства на общностите: език, култура и образование (вкл. училища, библиотеки, театри и т.н.)
  • Регионални правителства: въпроси, свързани с териториалното устройство и собствеността (регионална икономическа политика, градоустройство, транспорт и т.н.)


Религия: В Белгия католицизмът е преобладаваща религия. Около 72% от населението са християни, почти всички от тях католици, 5% са мюсюлмани, а 22% са нерелигиозни, атеисти или агностици.

Здравеопазване
В Белгия няма огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват ваксинации.
ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ
От 01 януари 2007 г. Белгия и България прилагат Директива № 38/2004 на Европейския парламент и Европейския съвет, относно правото на свободно придвижване на гражданите на ЕС.
Гражданите на Европейския съюз имат право да пребивават на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Инфо:

След терористичната атака на 22 март 2016 г. в Белгия бе въведена максималната четвърта степен на риск от терористична заплаха. От 24 март вечерта Органът за координация и анализ на риска, след направена нова оценка на ситуацията, е решил да свали нивото на риск от терористичен акт на трета степен, което означа, че заплахата остава сериозна, възможна и вероятна, но не непосредствена.
Равнището на престъпността в Белгия не предполага специални мерки за лична безопасност. Известна предпазливост е необходима при посещение на т.нар. „Арабски пазар” в Брюксел, на някои хотели и на гарите в столицата и по-големите градове в страната, както и при пътуване с обществения транспорт, като се има предвид възможността за кражби на пари и документи.

Белгия е известна със своето изкуство, великолепната си архитектура, своята бира, своята храна и своя шоколад. Мнозина гастрономи смятат, че белгийската кухня е най-добрата в Европа.
 Известни художници -  Рогир ван дер Вейден, Петер Паул Рубенс, Рьоне Магрит, Ян ван Ейк, Брьогел, Мемлинг, Енсор, Пол Делво. В Белгия има множество музеи и временни експозиции - Кралският музей на изкуствата в Антверпен с колекцията творби на Рубенс, Белгийския кралски музей на изкуствата в Брюксел и др.
Един от създателите на  Art Nouveau, архитектурен стил с голямо влияние през 20 век Виктор Орта също е белгиец.
Марки белгийски шоколад като Neuhaus, Côte d'Or, Leonidas, Godiva са световноизвестни, а пралините са изобретени в Белгия. В Белгия има над 450 вида бира, като тези на монасите траписти са най-престижни. Белгийците са известни и със страстта си към пържените картофи.
Празниците играят важна роля в културния живот на Белгия. Почти всеки град има свой празник, някои датиращи от векове. Два от най-големите са тридневният карнавал в Бенш, близо до Монс, и Процесията на Светата кръв, провеждана в Брюж през май.
Важен празник, макар и неофициален, е 6 декември. Това е Sinterklaas dag на нидерландски или la Saint-Nicolas на френски (Свети Николай). Той представлява нещо като ранна Коледа. На 5 декември вечерта, преди лягане, децата слагат обувките си при огнището с малко вода или вино и морков за коня или магарето на Свети Николай. Очаква се, че той идва през нощта и влиза през комина. След това той взима храната и водата или виното, оставя подаръци, връща се обратно, нахранва коня или магарето и продължава пътя си. Той също така знае дали децата са били добри или лоши. Този празник е особено популярен сред децата в Белгия, Нидерландия и Германия.

Посолство на Република България в Брюксел, Кралство Белгия
Адрес: Ул. Мосики №7,1180 Брюксел, Кралство Белгия
Тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66
Факс: +32 2 375 8494
Дежурен телефон в извънработно време: + 32 473 981 042
Приемно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/belgium

Консулска служба

Адрес: RueCopernic№ 4C, Bruxelles 1180
Приемно време: По - Пт, 10.00 - 12.00 ч. (с предварително записване)
Тел.:+ 32 2 374 5963
Телефон за записване: +32 2 375 8650, между 14:30-16:30ч.
Факс: + 32 2 375 5382
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981 042
E-mail: [email protected]

КАРТА: