• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
Oбединени арабски емирства
Обща информация:

Mountain View

Религия: ислям
Столица: Абу Даби
Територия: 75 150 km²
Население: 4 638 000


Полезна информация:

Обединени арабски емирства е богата на нефт държава, в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. Тя включва седем емирства: Абу Даби, Аджман, Дубай, Фуджейра, Рас Ал Хайм, Шаржа и Ум Ал Куейн. Граничи с Оман и Саудитска Арабия.


Пристигане със самолет:
Основното място за влизане в Дубай е Дубайското Международно Летище (тел. 04 224 5555; (http://www.dubaiairport.com), което е разположено на няколко минути от центъра на Дейра.

Визи и паспорти:
При влизане в Дубай бизнес, туристическа или транзитна виза, получена в посолствата на ОАЕ зад граница или чрез хотела/ агенцията с които сте направили резервации.

Ваксинации:
Преди посещението Ви в ОАЕ нямате нужда от специални ваксинации.

Времето:
От ноември до април климатът е най-подходящ като температурите са около 30 С и влагата е минимална или изобщо отсъства.

Облекло:
Удобните и памучни дрехи са най-подходящи за местния климат. По Отношение на местните културни традиции, докато и най-предизвикателните бански костюми са добре дошли на плажа, в обиколките си из града трябва да сте по-скромни и да избягвате да носите много къси шорти и рокли, както и тясно прилепнали блузи. Извън Дубай трябва да сте още по-внимателни и да не се разголвате: горната част на ръцете и рамената на всички трябва да са покрити.

Часова разлика:
Часовата разлика в ОАЕ е + 4ч. спрямо Грунуич или +2 ч. спрямо България.

Валута:
1 USD = 3.673 UAE Dirham

Таксита:
Това е най-добрия начин да се предвижвате из града. Колите на фирма Дубайска Транспортна Корпорация (Dubai Transport Corporation или DTR – тел 04 208 0808) са най-надеждни и срещани на всякъде таксита с кремав цвят, снабдени с броячи и климатици. Цените на такситата в Дубай са изключително ниски. За пример може да Ви дадем: цената на превоз на средно разстояние е равен на цената на билет за метро или автобус в Лондон. Други фирми, които имат таксита с броячи, са: МЕТРО Тексис – тел. 04 267 3222 и Нешънъл Тексис – тел. 04 339 0002.

Водни таксита:
Безспорно най-добрият начин да се насладите на Пролива Крик и да усетите забързаното всекидневие в сърцето на стария град е водното такси или (abra). Цената за пътуване от Дейра до Бур Добай или обратно е само 50 фила (1 Дирхам = 100 фила)

Полиция / Пожарна / Бърза Помощ
Телефона за повикване на Полиция е 999
Бърза помощ - 998
Пожарната - 997

Българско консулство в Дубай:
Обединени Арабски Емирства
Дубай – генерално консулство
U.A.E., Dubai, 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria
Jumaira road, villa No18
P.O.B. 72535
Tel. (0097 14) 349 2888; 344 1998
Fax: (0097 14) 344 2341

Телефони
От всички телефони можете да набирате пряко международни номера. На улиците и в търговските центрове има обществени телефони, работещи с монети и карти. Картите се продават в съседните магазини. Разговорите от хотелите са с надценка. Международният код за разговори с ОАЕ е 971. Градският код на Дубай е 04.

Магазини и Търговски улици:

Един от начините да се опитате да сключите добра сделка е, разбира се, да се пазарите. Това е направо задължително на традиционните пазари сук, но не така разпространено в модерните търговски центрове. Най-удобното време да се пазарува е сутринта или късно следобед/вечер. Много от магазините и традиционните пазари сук (souks) са затворени в ранния следобед и в петък сутринта. Повечето търговски центрове са отворени до 22:00 ч, а някои и до по-късно.

Традиционните пазари сук:
най-известният сред тях е ослепителният пазар на златото в Дейра (работно време: от 09:30-13:00ч., 14:00-22:00ч., петък от 16:00-22:00ч.), от който Дубай е получил и прякора си „Град на златото”. Тукашните цени зависят от ежедневния курс на златото на международните пазари.
Търговските райони – за разлика от традиционните пазари, в Дубай съществуват райони, в които магазините предлагат строго определен вид стоки. За маркова електроника трябва да отидете на булевард Ал Фахайди в Бур Дубай. Ако търсите ярки коприни и текстил, проверете многобройните малки магазинчета зад Дубайския Музей в Бур Дубай, а магазините за евтини дрехи и ателиетата на шивачите са разположени в Карама. Произведенията на местните художници могат да се купят в the Majlis Gallery. Улицата Al Riqqa Road в Дейра, която има дървета от двете си страни и е изпълнена с многобройни бутици, се нарича Шан-з-Елизе на Дубай. По успоредния на нея булевард Maktoum Road са разположени бутиците на Версаче, Долче и Габана, както и Картие (в Majestic Centre)

Търговските центрове
Ако търсите комфорта на климатичните сиситеми и удобния достъп няма нищо по-хубаво от търговските центрове на Дубай:

Al Ghurair City
на улица Al Riqqa Road, където има към 400 магазина, включително Джордано, Бенатон и магазин за килими. Този център се смята за прародителя на всички търговски центрове.

Deira City Centre -
сред магазините на Дейра Сити Център ще видите известните бижутери Damas Jewellery, Burberrys, The Body Shop, Next, както и специална секция за търговия с местни продукти като текстил, килими и антики.

Wafi -
разположен е до невероятния бар и ресторант The Pyramids на Garhoud Bridge Road, който привлича погледите отдалече с оформения като стъклена пирамида покрив. Тук можете да си купите дрехи на Шанел, Таг Хойер и Хайк, наред с много други.

Lamcy Plaza -
е малко по-евтин магазин, но пък затова в преддверието има забележително копие на лондонския Тауър Бридж.

Bur Juman Centre -
намира се на Trade Centre Road в района на Bur Juman Centre. Този център е дал подслон на няколко луксозни магазини за мода, включително Кристиан Диор, Поло Ралф, Лорен и DKNY.

Mercato Mall -
в Джумейра, известен с италианския си стил, с бутици за мода на много от прочутите дизайнери, както и с големия си магазин на Върджън (Virgin Megastore).

Ресторанти
Високото качество на храната в Дубай е нещо като грижливо пазена. Много от ресторантите на Дубай се намират в хотелите, но това не трябва да ви сряска. В някои хотели има многобройни ресторантчета с атмосфера на отделни малки квартални кръчми, през които можете да се разходите. Освен това, за разлика от повечето улични ресторанти, хотелите имат разрешително да продават алкохол. Те приемат и повечето известни кредитни карти, докато малките заведения често пъти искат да плащате в брой. Въпреки че мюсюлманите не консумират свинско, повечето ресторанти го включват в ястията си, които приготвят за чужденците. Такива ястия обикновено са специално отбелязани в менюто. Ако искате хубава вечеря заедно с приятно прекарване на открито непременно трябва да имате предвид Century Village – група ресторанти в живописна приятна обстановка на стадиона за тенис в Ал Гаруд. За обяд удобна възможност са ресторантите за бързо хранене в търговските центрове. Едно от най-хубавите в Бур Джуман на Trade Centre Road. В Сити Сентър в Дейра можете да посетите ресторанта Кокос (Coco’s), който е в калифорнийски стил. На Sheikh Zayed Road се намира много популярният ресторант Shakespeare & Co, който заема един ъгъл от Кенда Хаус и съседния вътрешен двор. Сервират се апетитни ястия на мароканската и международната кухня. За традиционно хапване бихте могли да опитате затар (zatar) – арабски хляб с мащерка, сусамено семе и зехтин. Затарът е най-вкусен, ако го ядете още топъл от фурната в някоя от многобройните ливански хлебарници в Дейра, Бур Дубай или Джумейра.
КАРТА: