• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
Малта
Обща информация:

button-leisure

Държавно устройство: Република
Официален език: Малтийски, Английски
Религия: Католицизъм
Часово време: UTC +1
Парична единица: Малтийска лира
Столица: Валета
Територия: 316 км²
Население: 394 583


Полезна информация:
Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. Първи финикийците откриват стратегическото значение на архипелага при своята колонизация на западното Средиземноморие. Въпреки че географски островите са част от Африка и лежат върху африканската континентална плоча, културно и исторически те са част от Европа. През 2004 г. страната става член на Европейския съюз. И по население, и по площ, Малта е най-малката страна-член на ЕС. Малтийският език е единственият семитски език, официален за европейска държава. Малта привлекателна туристическа цел за много европейци целогодишно. Около 78% от БВП на страната е от туризъм.
Малта в центъра на Средиземно Море определя дългата й история като арена на нашествия и окупация.Колония на финикийци,картагенци,римляни,византийци,араби,нормани,сицилианци,французи.От 1530г. го 1834г. Малта е резиднция на Йоанитския(Малтийски) орден.Страната получава независимост от последната си владетелка - Великобритания през 1964г.От 2004г. Малта е член на ЕС.
Населението на Малта е над 400 000 души й е най-малката по площ и население страна в ЕС. Малта е христянска страна.Тоест празнува Коледа,Великден и останалите христянски празници.
КАРТА: