• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
Бразилия
Обща информация:

Mountain View




Столица: Бразилия
Територия:
8 514 876 кв. км.
Население:
192 376 496 души
Парична единица:
бразилски реал
Часово време:
UTC-4, UTC-3


Полезна информация:
Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil)  е държава, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8,51 млн. km² (47 % от територията на континента) и над 190 млн. душистраната се нарежда на пето място по площ и по население в света.
На Бразилия се падат между 15 и 20 % от световното биологично разнообразие, включително обширни природногеографски области като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америка и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразни държави в света, резултат от силните миграционни процеси.
От 1500 г., когато е открита от Педро Кабрал до 1822 г. Бразилия е владение на Португалската империя. След като получава независимост, страната е първоначално империя начело с представители на португалската кралска династия Браганса, а от 1889 г. възприема републиканско управление. Днес Бразилия е демократична федерална президентска република, образувана от 26 щата и един федерален окръг.
Националното знаме на Бразилия има правоъгълна форма и представлява зелено поле с жълт ромб в центъра. В средата на ромба е изобразен тъмно син кръг с 27 бели звезди, пресечен от бяла лента. Върху бялата лента със зелени главни букви е изписан девизът Ordem e Progresso („Ред и прогрес“). Зеленият цвят символизира горите на Амазония, а жълтият – златните запаси на страната, тъй като през XVI-XIX век в Бразилия се намират най-големите мини за добив на злато.
Синият кръг със звезди представлява небето на Рио де Жанейро в нощта на 15 ноември 1889 г. - датата на провъзгласяване на бразилската република. В момента на знамето са изобразени 27 звезди, по една за всеки от щатите на Бразилия, но техният брой се е променял с годините. Първоначалният им брой е бил 21, като при създаване на нов щат се е добявяла и нова звезда.

Официален език:
Официален език на Бразилия е португалският. Също така официално е признат и защитен бразилският жестомимичен език. Португалският се говори от почти цялото население и на практика е единственият език, използван във вестниците, радиото, телевизията и за бизнес и административни цели. Изключение са общините Сао Габриел да Кашоейра, в която местният език ненгату има статут на съофициален с португалския, и Помероди, където немският също има статут на съофициален език.  Бразилия е единствената страна в Америка, в която се говори португалски, което прави езика важна част от бразилската национална идентичност и разграничава културата на страната от тази на нейните испаноговорящи съседи.
Държавно устройство: Бразилия е демократична президентска федерална република, формирана от три нива на управление – федерацията, щатите (с Федералния окръг) и общините. Конституцията се основава на пет основни принципа: суверенитета, гражданските права, достойнството на човешката личност, социалните ценности на труда и на свободното предприемачество и политическия плурализъм. Трите власти (изпълнителна, законодателна и съдебна) са самостоятелни и взаимно се контролират. Гласуването е задължително за всички грамотни лица между 18 и 70 години и по желание за неграмотните и тези на възраст между 16 и 18 или над 70 годишните.
Религия:
Бразилската конституция предвижда религиозна свобода, според която църква и държава са отделени една от друга, и определя Бразилия като светска държава. Законодателството забранява всякаква дискриминация на религиозна основа, но Католическата църква се ползва с привилегирован статут и понякога получава преференциално отношение.
Католицизмът е доминиращото вероизповедание в страната, което прави от Бразилия най-голямата католическа страна в света. Според преброяването от 2000 година 73,57% от населението следва католицизма, 15,41% - протестантството, 1,33% - кардесистки спиритизъм, 1,22% - други християнски вероизповедания, 0,31% - афробразилски религии, 0,13% - будизъм, 0,05% - юдаизъм, 0,02% - ислям, 0,01% - различни индиански религии, 0,59% не посочват определена религия, докато 7,35% се определят като атеисти.

Документи за пътуване и визов режим
За страната се пътува с валиден задграничен паспорт.
Безвизов режим  при престой до 90 календарни дни.
 
Практически съвети
Препоръчва се използването на организирани туристически обиколки на централната част и забележителностите на градовете. Напълно да се избягват бедните квартали, известни като фавели.
Препоръчва се да се отказва пренасянето на чужд багаж, дори и когато се знае съдържанието му.
При пътуване с личен или нает автомобил да се пътува само през деня и да се спира само на определени за това паркинги, които са много добре оборудвани.
Препоръчва се пътуването с предварително заплатена здравна осигуровка.
Забранено е внасянето на всякакъв вид храни и домашни любимци без съответните удостоверения, за което проверките са много стриктни и глобите високи.
Престъпност и сигурност
Нивото на престъпност е високо, особено в големите градове.
На пътуващите в Бразилия се препоръчва:
  • Да се оставя задграничния паспорт и ценностите на сигурно място в хотела, туристите да се движат с фотокопие на паспорта;
  • Извън хотела да не се носят големи суми пари, да се съхраняват в сейфа в хотелската стая или на рецепцията на хотела;
  • На улицата да не се носят бижута, скъп часовник и фотоапарат, други аксесоари, които могат да привлекат вниманието на крадци;
  • Да се говори по мобилен телефон само в закрити помещения (магазин, ресторант), а не на улицата;
  • Да се съхраняват документите отделно от парите;
  • Да се обменят пари само в лицензираните обменни бюра или в хотела, на летището;
  • При евентуално нападение да се запази спокойствие, да не се оказва съпротива, да се уведоми полицията и консулската служба на посолството в столицата Бразилия;
  • При загубване/кражба на паспорт незабавно да се уведоми консулската служба при посолството в Бразилия. Само Консулската служба при посолството може да издава временен паспорт за завръщане до България

Особености на законодателството
Присъдите за притежание и трафик на наркотици са от 5 до 15 години. В страната се провежда последователна политика за борба с наркотрафика, съпътствана от особено внимателен контрол по летищата, осъществяван с най-съвременна техника.
Движение по пътищата
От столицата на юг инфраструктурата е сравнително добре поддържана, срещат се обаче много разбити и неремонтирани участъци, които трябва да се преминават с внимание. В северната част на страната инфраструктурата е много по-разбита.
Здравеопазване
Здравеопазването е на високо ниво в частния сектор. Съществува държавно здравно осигуряване, което обхваща основни и неотложни лечения.

Инфо:
Бразилската култура е тясно свързана с португалската, поради силното влияние на Португалската империя за трите столетия на колониално владение. Основните въздействия, оставили своя най-ярък отпечатък са португалският език, римокатолицизма и колониалните архитектурни стилове. В голяма степен тя е повлияна и от африканските, местните и други европейски (непортугалски) традиции и обичаи. В някои аспекти на бразилската култура важен принос имат италианци, германци и други европейски имигранти, които пристигат на големи вълни, особено в южните части на страната. Местните индианци оставят своята следа в езика и в кухнята на страната, а пък африканците – както в езика и кулинарията, така и в музиката, танците и религията.
Бразилската кухня макар да има много прилики с тази на съседите си в Южна Америка, все пак е различна. Храните на Бразилия обхващат уникална смес от култури и кухни. Местното население допринася популярните съставки като маниока и гуарана. тази кухня е с в лияние върху кухнята на крайбрежните райони, особено Баия, оказват африканските роби. Из цялата страна, португалското наследство се отразява в разнообразие от ястия. Някои типични ястия са: каруру, което се приготвя от бамя, лук, сушени скариди и препечени ядки (фъстъци и/или кашу), сготвени с палмово масло; фейжоада, ястие с варен боб и месо; туту де фейжао - бобено пюре и брашно от маниока; мокека капксаба, състоящо се от варена риба на бавен огън, домат, лук и чесън, гарнирани с магданоз или кориандър и чурисо - пикантна наденица. Салгадинос, кашкавалени хлебчета, пастеис и коксина са широко използвани общи хранителни продукти, докато кускус Бранко със смляна тапиока е популярен десерт. Бразилия е известна и с кашаса, популярен местен алкохол, използван в коктейла кайпириня.
Футболът е най-популярният спорт в Бразилия. Към 2012 година националният отбор по футбол е петкратен шампион на Световното първенство по футбол (1958, 1962, 1970, 1994 и 2002) и е единственият отбор с такъв брой титли. Сред най-известните бразилски футболисти са определяният като най-добър футболист на всички времена Пеле, Зико, Ромарио, Роналдо.
Бразилия има традиция в провеждането мащабни международни спортни събития. Страната е домакин на Световното първенство по футбол през 1950 и е избрана да бъде домакин на Световното първенство през 2014. Пистата за автомобилни и мотоциклетни състезания Интерлагос в Сао Пауло е домакин на ежегодното автомобилно състезание Голяма награда на Бразилия. Сао Пауло е домакин на Панамериканските игри от 1963, а Рио де Жанейро организира Панамериканските игри от 2007. Също в Рио де Жанейро трябва да се проведат Летните олимпийски игри през 2016.
През втората половина на 20 век международна известност като част от латиноамериканската вълна в литературата получава повлияният от марксизма романист Жоржи Амаду. За най-иновативен автор през този период обикновено е определян Жуау Гимарайс Роза, сред по-известните поети са Жуау Кабрал ди Мелу Нету и Винисиус ди Морайс. В края на 20 век световна известност придобива Паулу Куелю.
Посолство на република България във Федеративна република Бразилия
Адрес: SEN 803, Asa Norte, CEP: 70800-911, Brasilia, DF, Brasil
Тел.: +55 61 32236193;
Факс: +55 61 33233285
Дежурен телефон в извънработно време: +55 61 86023360
Работно време: 09:00 - 17:30 ч.
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil
КАРТА: