• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
 Израел
Обща информация за пътуване до Израел

button-air

 

 

 

Държавно устройство: Република
Официален език: Иврит и Арабски
Часово време: EET (UTC+2)
Парична единица: Нов Шекел (ILS)
Столица: Йерусалим
Територия: 20 770 км2
Население: 7 100 000


Полезна информация:

Израел е съвременна държава в Близкия изток, югоизточната част на Средиземно море. Израел е република с парламентарна демокрация и със засилени функции на министър-председателя, който се избира пряко от народа. Тя е единствената еврейска държава в света.

Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, но има мирни договори само с последните две държави. Има излаз на Средиземно море, залива Ейлат/Акаба на Червено море, и Мъртво море. В Израел живеят главно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби - мюсюлмани, християни и други. В Израел има палестинска автономия на територията на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа, която е на път да се превърне в отделна държава. В Израел има и много източноправославни неараби, предимно имигранти от бившия Съветски съюз. Там живеят и около 50 хил. български евреи.

Валута
местната валута е нов израелски шекел (NIS). Доларът е предпочитана валута и почти навсякъде можете да се разплащате с него, но рестото на много места се връща във шекели - затова носете и дребни долари. Moжете да обменяте евро или щатски долари във банки или на рецепцията на хотела (малки суми), но най-добри курсове можете да намерите в обменните бюра. Те отварят сравнително късно - след10 ч. По принцип икономиката е “доларизирана“ и долара е добре познат, но с обезценяването му, еврото изравнява позициите си така, че и двете валути са “изгодни“. В голяма част от сувенирните магазини можете да пазарувате директно във валута, а договарянето на цената е обичайна практика. Приблизителен курс към м. Май 2010 1 USD ~ 3.5 NIS; 1 EUR ~ 5.5 NIS.

Таксита:
в Израел всички таксита са бели на цвят с надпис отгоре на тавана на колата. Има ги в достатъчно количество, на сравнително достъпни цени и можете да ги спрете на някой от големите улици или да си поръчате такси от рецепцита на хотела. Убедете се че при потегляне е включен брояча на таксито - това е задължително. Първончалната такса е около 2 щ.д. Ако се возят повече от 2 пътници има допълнителна такса около 1 щ.д. За придвижване от хотела в Йерусалим до стария град можете да предвидите около 12 долара.

Сувенири:
сувенирите с християнска тематика обикновено се намират в арабските магазини на стрия град: кръстчета; икони; медальони. В тях и пазарлъкът върви по-лесно. С израелските търговци пазаренето е почти невъзможно. Изделията от сребро и злато са в голямо разнообразие: ръчно изработени пръстени, колиета, гривни, обеци и медальони. Козметиката от Мъртво море е известна и търсена: соли; кремове; гелове и др. Картичките и предмети от бита са навсякъде. Интересна и търсена е арменската керамика с оцветени съдове, вази, керемиди, чаши, халби и др. В повечето музеи има прекрасни сувенирни магазини, както и красиви опаковки за тях. В арабските магазини има и наргилета.

Търговски и оживени райони:
освен магазинчетата в стария град, популярниte търговски улици се намират на запад от стария град (в посока към хотела). Това са YAFO, BEN YAHUDA и AGRIPPAS. Тези 3 улици се събират при площад Цион (Kikkar Ziyyon). Тук са и магазините за дрехи. И не забравяйте, че всички очакват от Вас да се пазарите ! Aко продължите по YAFO, ще стигнете до особено колоритния пазар MAHANE YEHUDA, който е множество от открити и покрити улици. Всичко е прясно: плодове, зеленчуци, сладкиши и разбира се навсякъде ще откриете подправки.

Храна:
Тук ще откриете традиционната еврейска и арабска кухня, но и смесица от средиземноморска кухнята и тази на северна Африка и Близкия Изток. Изключително разнообразие от салати, вегетариански ястия, сокове, домашно приготвени блюда със патладжани, орехи, мента, нахут (леблебия), домати, авокадо, смокини и често можете да откриете ..... българско бяло сирене. Тук е рай за вегетрианците благодарение на еврейските традиция да не се смесват мляко и месо. Това е “Kosher“ (кошер). Млечни “Kosher“-ресторанти, без месо в менюто са: “Yerushlayim haKatana“ и “Tony's“ (тук сервират и риба). А изцяло вегетариански са “Village Green“. Навсякъде ще откриете aрабските сандвичи Falafel и Schawarma. Aко не желаете люто следва да предупредите. Sahlab е яудесна арабска напитка от корени на орхидея. Сервира се гореща и е подправена с индийско орехче и кокосов орех. Приблизителна цена на сандвич ~ 15 NIS (5 USD); Schawarma + напитка ~ 35 NIS (10 USD); само напитка (Coca Cola) ~ 8 NIS (2 USD). Добър апетит !

Сигурност:
в големите градове и туристически центрове равнището на криминалната престъпност е ниско, но в големите пазари и търговски центрове през последните години са зачестили случаите на кражби на документи за самоличност и пари на чуждестранни граждани. В стария град на Йерусалим и по оживените търговски улици има полиция навсякъде, както и цивилна охрана пред повечето ресторанти, кафета и молове. Повечето жители на Израел разбират английски и можете да се обърнете за съдействие, а мъжете имат и отлична бойна подготовка след 3 години задължителна казарма..... На много места се говори и руски, а на някой места в Тел Авив и български език. Нямате право да фотографирате военни обекти, летища, униформени лица и религиозни процесии, както и лица без тяхно разрешеие.

Посолство на Република България в Държавата Израел
Адрес: 21, “Leonardo da Vinci” str., Tel Aviv 64733, Israel
Тел.: +972 3 696 13 78

Консулска служба
Приемно време
от понеделник до четвъртък – от 10.00 ч. до 13.00 ч.
петък – 10.00 ч. – 12.30 ч.
Внимание!
Консулската служба при посолството работи с предварително записани часове.
Телефони
от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78
от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61
Спешна линия: +972 547640089; +972 545954379

E-mail: [email protected] 
Website: www.mfa.bg/embassies/israel

Български почетен консул
Мони Леон Бар (Moni Leon Barr)

гр. Еърпорт сити (AirportCity)
Адрес: Hadagan St.17 Savyon, Israel
Тел.: +972 3 535 13 95; +972 3 935 00 70
Факс: +972 3 935 01 70


Посолство на Държавата Израел в София
Адрес: 1113 София, бул. "Шипченски проход" № 18, бизнес сграда "Галакси", ет.6
Телефон: +359 2 951 50 44;
Факс: +359 2 952 1101
Работно време: 09.00 - 17.30 ч. (По - Чт); 09.00 - 15.00 ч. (Пт)
Консулски отдел: 09.30 - 12.30 ч. (По - Пт)
Е-mail: [email protected]
Website: www.embassies.gov.il/SOFIA

 
КАРТА: