• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
Виетнам
Обща информация:

button-air

 

Столица: Ханой
Територия: 331 688 кв. км.
Население: 87 375 000 души
Парична единица: виетнамски донг
Часово време: UTC+7


Полезна информация:
Виетна̀м, официално Социалистическа репу̀блика Виетна̀м (на виетнамски: Cộng hoà xã hội chủ nghĩa Việt Nam; произнася се Конг хоа са хои ту ния Виет Нам), е държава в Югоизточна Азия. Намира се в източния край на полуостров Индокитай и граничи с Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море.
Още от древността Виетнам се намира под силното влияние на Китайската цивилизация, което се запазва и след 10 век, когато в страната се утвърждават династии с местен произход. В средата на 19-ти век тя е превърната в колония на Франция, но през 40-те години на 20-ти век французите са изтласкани от силно националноосвободително движение, което оставя страната разделена на две – Северен Виетнам и Южен Виетнам. Виетнамската война, започнала като сблъсък между тези две държави, става едно от най-интензивните огнища на Студената война, като комунистическият блок подкрепя Севера, а Съединените щати – Юга. През 1975 година комунистите удържат победа и страната е обединена под техен контрол.
Националното знаме на  Социалистическа република Виетнам е червено с жълта звезда в средата.

Официален език: виетнамски с азбука до XVII в. - йероглифна, придобита от китайците, след това – латиница, принесена в страната от французите. Три диалекта - северен, централен и южен.

Държавно устройство: Еднопартийна система. В съответствие с конституцията на Виетнам, приета на 18 декември 1980 г., висш орган на държавната власт и законодателен орган се явява еднополатното Национално събрание, което се избира от населението през 5 години. В периода на сесии между Националното събрание, функция на колективен глава на държавата (колективен президент) изпълнява Държавния съвет. Висш изпълнителен орган в СРВ е Съветът на министрите. Органите на държавна власт извън столицата се явяват Народните съвети.
Ръководна сила на виетнамското общество е Комунистическата партия на Виетнам (КПВ). Тя е създадена през 1930 г. от Хо Ши Мин и негови съмишленици.
Религия: будисти – 72.8 %, християни – 9.8 % (от тях католици – 93.7 %, протестанти – 6.3 %), мюсюлмани (сунити) – 0.1 %, индуисти – 0.1 %, конфуцианци и даоисти – 4.8 %, местни традиционни вярвания и култове – 3.7 %, синкретични (смесени) секти – 8.7 %.

Документи за пътуване и визов режим
За пътуване до Виетнам е необходимо да се снабдите с виза. За виза можете да кандидатствате в посолството на Виетнам в София. Формуляр за виза можете да изтеглите от страницата на посолството на Социалистическа република Виетнам в София.

Практичеки съвет

Сигурност
Общото състояние на сигурността е добро. Необходимо е да се внимава при участие в уличното и пътното движение и да се следи прогнозата и промените във времето. Виетнам е сравнително сигурна страна за туристите. През последните месеци обаче, има информация за извършени обири над туристи в област Хо ши Мин (Сайгон). Движението в определени райони (военни и гранични) е ограничено и са обозначени само на виетнамски език или въобще не са обозначени.

Местна валута
Плащанията във Виетнам като правило все още се извършват на ръка. Освен на официалната валута донг, цените често се определят и в долари. Не се препоръчва смяната на донги преди влизането в страната. Кредитните карти могат да бъдат използвани за разплащане най-вече само в големи международни хотели и в някои магазини и ресторанти. Банкови автомати предимно се намират в по-големите градове.

Законодателство
Властите класифицират наркотиците "като социално зло." Употребата им и тяхната продажба, дори в малки количества, води до тежки присъди, съгласно Наказателния кодекс на страната.Настоятелно се препоръчва да не се приемат пакети или други стоки от неизвестни лица. Багажът трябва се опакова лично и да не се оставя без надзор.

Движение по пътищата
Шофирането през нощта е особено опасно при липса на улично осветление, неспазване ограниченията на скоростта и правилата на движение като преминаване на червени светофари и отнемане на предимство.
За водачите важи нулевата толерантност към алкохола. Пътната полиция рядко разполага с уреди за установяване употребата  на алкохол у водачите. При пътно-транспортни произшествия  вината се определя основно по това дали няма отнето предимство.
Препоръчително еда се ползват таксита или коли под наем с водач. Международните СУМПС, включително и българските, не са валидни във Виетнам и трябва да бъдат заменени за времето на пребиваване с виетнамски СУМПС. За мотоциклетистите каската е задължителна в цялата страна.

Здравеопазване
Виетнамските болници не отговарят на нивото на европейските. В страната има няколко чуждестранни медицински клиники. За Виетнам е необходима пълна застраховка. Преди  отпътуване е необходимо да се провери дали застраховката покрива и обхваща също и спешни медицински случаи. Важно е да се прочетат и проверят всички детайли на здравната и пътническата застраховка. Изискванията за репатриране на болни и при смъртни случаи са скъпи и трудно се организират, ако застрахователната полица не покрива всички щети.
Маларията се среща в централните планински и южните части на Виетнам (особено в делтата на Меконг), с изключение на големите градове, и крайбрежието. От друга страна, тропическата треска се среща в градове като Ханой. За болестите, които се пренасят на хората чрез комари не може да бъде получена ваксина. Най-добрият начин за предотвратяване на болести, предизвикани от ухапване от комари, е като се използват светли дрехи с дълги ръкави.

Практически съвети
Според местната практика чуждестранните туристи се регистрират в полицията. По тази причина паспортът може да остане за известно време при персонала на хотела. Всеки трябва сам да се погрижи да получи обратно паспорта си. Препоръчително е да се направи фотокопие на страницата от паспорта с личните данни, а паспорта да се остави на безопасно място.
Туристите са призовават да се грижат добре за паспортите си, тъй като получаването на временен паспорт води до удължаване на планирания престой и до допълнителни разходи.
Добрата лична хигиена и усърдното измиване на ръцете е отлична защита срещу заболяванията.
Препоръчително е да се избягват пазарите, където се продават домашни птици и живи животни.
Трябва да се избягва храненето в ресторанти, намиращи се на малки улици или на пътя, където хигиената е на ниско ниво, и може да доведе до неприятни изненади за туристите.
За да се избегнат рисковете, произтичащи от липсата на хигиена, трябва да се ядат само плодове с кори  и варени зеленчуци, както и да се избягва консумацията на сурова храна (пресни зеленчуци, морски дарове).
Водата от водопроводната мрежа, в т.ч. и в големите градове, може да съдържа вируси, бактерии и паразити. Трябва да се пие единствено бутилирана вода.
Полово предаваните болести като ХИВ / СПИН и хепатит B са често срещани.
В страната често вали пороен дъжд, придружен с гръмотевици и светкавици. Необходимо е да се следят метеорологичните условия в местата на посещение и актуалното състояние на пътищата и железопътния транспорт.
На пътуващите се препоръчва да се информират за актуалната прогноза за времето в страната. В периода юни-декември в крайбрежните райони се наблюдават тайфуни и тропически бури, а в почти цялата страна – обилни валежи и чести наводнения.

 
КАРТА: