• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
Куба
Обша информация:

button-air





Официален език: испански
Религия: римокатолическа
Парична единица: кубинско песо
Столица: Хавана
Територия: 110 861 км2
Население: 11 308 764


Полезна информация:
Република Куба (на испански: Cuba или República de Cuba) е латиноамериканска островна държава на Карибите с излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан.
В югоизточната част на острова се намира американската военноморска база Гуантанамо, наета от САЩ].

Климат:
средната годишна температура в Куба е + 29°С. На острова всъщност има само два сезона – сезона на дъждовете (от май до август) и сухия сезон (от семтември до април). Средната годишна температура на водата е + 26°С.

Електричество:
в Куба електромрежата е с напрежение 110 волта. Щепселите и контактите не отговарят на европейските стандарти. Затова е нужен адаптер, който е по-добре да носите със себе си. В много от модерните хотели напрежението е 220 волта.

Хранене:
основните продукти в кубинската кухня са свинското и пилешкото месо, различните подправки. Популярни са също така морските продукти като омари и скаридите камарон. Най-разпространения тип хранене в хотелите е All Inclusive. Не бива да се пие вода от водопровода в хотела. Купувайте си минерална вода. Можете да се храните в държавни ресторанти или в хотелски ресторанти без да се опасявате от евентуално отравяне, но що се касае до частните ресторанти, въпреки доста ниските цени, качеството на продуктите може да се окаже недостатъчно високо. Внимавайте!

Здравеопазване:
препоръчваме ви да носите най-необходимите лекарства със себе си. В краен случай можете да получите медицинска помощ в специалната клиника във Варадеро, която е само за туристи. Спешната медицинска помощ, първата помощ и първото посещение в поликлиничен кабинет са безплатни. На практика не сте застрашени от ухапвания на опасни насекоми или животни. Но имайте предвид, че къпането на неохраняем плаж е опасно за здравето ви. Морското дъно на дивите плажове е покрито с остри корали и морски таралежи. Освен това сред коралите често се крият мурени (вид змиорки – Б.пр.). Особена опасност могат да представляват медузите “португалска галера” (физалия – Б.пр.), които понякога през лятото морето изхвърля на плиткото. Акулите и другите едри риби не ви застрашават, защото плажовете са защитени от кораловите рифове, които са непреодолими за големите риби. Най-голямата опасност в Куба е слънцето. Силни слънчеви изгаряния могат да се получат дори при облачно време, затова е задължителна употребата на защитни кремове с висок фактор.

Пазаруване:
като сувенири и подаръци можете да изберете изделия и украшения от черен корал. В съчетание със сребро изглежда особено ефектно. Хубави са също така изделията от черупка на костенурка, особено гривните и шнолите. Почти никой не си тръгва от Куба без да си купи една-две бутилки кубински ром и истински кубински пури. Когато купувате изделия от крокодилска кожа, искайте от продавача лиценз за износ, тъй като в противен случай сувенира ще ви бъде иззет от митническия контрол. Въпросните лицензи се издават по принцип само в магазините, и макар че на пазара изделията от крокодилска кожа струват 3-5 пъти по-евтино, там не се издават лицензи за износ.

Празници:
1 януари, 1 май, 25 и 27 юли, 10 октомври.

Когато си тръгвате от Куба,
ще трябва да платите “летищна” такса в размер на 25 конвертируеми песо за всеки закупен самолетен билет (заделете си тези пари предварително). Трябва да имате предвид, че вносът на хранителни стоки в Куба е забранен, а износът от Куба на животински чучела е забранен, а износът на пури – ограничен ( без сертификат могат да се изнасят до 23 броя, а за по – голямо количество е необходим сертификат за придобиването им, ккато общата стойност не трябва да надвишава $ 2000. Разрешен е износа на ром до 2 л (3 бутилки по 750 г), на картони с размер до 30х30 см, при наличие на сертификат, а за кафето няма ограничения. Забранен е износа на корали, а изделия от бял корал могат да се изнасят без ограничения, а за изделията от черен корал е необходим сертификат. Няма ограничения за внос / износ на местна и чуждастранна валута.

Валута и кредитни карти:
В Куба е забранено свободното обращение на всички видове валута. Съгласно резолюция на Централната банка на Куба, местните валутни магазини работят вместо с щатски долари с конвертируеми кубински песо. Тези банкноти, които се различават от обикновеното кубинско песо по своето златно покритие (а също и с това, че са по-разноцветни), се емитират на острова и нямат никаква стойност извън границите му. Забраната е засегнала и други конвертируеми валути – евро, английската лира и т.н. Така че доларите, които кубинците и чужденците притежават, трябва да се обменят за конвертируеми песо по курс 1:1. Като при това за тези операции се взема комисиона в размер на 20 процента, а за другите твърди валути (евро, английска лира и др.) – в размер на 8 процента. В Куба се приемат основните международни кредитни карти VISA, MASTER, Diners CLUB. Единственото условие е те да не са издадени от американски банки. При тази операция също се взема комисиона в размер на 1,1124 процента.

Настаняване в хотела:
Обърнете внимание, че настаняването в хотелите в Куба става не по – рано от 16:00 часа. Ако сте пристигнали по – рано, може да оставите багажа си на съхранение в хотела. Забранено е да каните в стаята си хора, които не са гости на съответния хотел. Също така хотелът има право да изгони клиенти в нетрезво състояние или при хулигански простъпки или аморално поведение. По правило никой друг хотел не се съгласява да приеме такъв клиент и имиграционните служби могат да го депортират, след което той попада в “черен списък” и няма да бъде повторно допуснат на територията на Куба.

Напускане на хотела:
Трябва предварително да се погрижите за времето на напускане. Официално трябва да освободите стаята си до 12:00 ч. В краен случай може да удължите този срок срещу малко доплащане или пък ще ви предложат да оставите багажа си на гардероб, а остатъка от деня бихте могли да прекарате на плажа, в ресторанта или на разходка из града.

Сигурност:
Като цяло сигурността в страната е на високо ниво в сравнение с останалите латиноамерикански държави, но все пак трябва да се внимава, особено вечер и нощем в старата част на Хавана. Освен това, имайте предвид, че нито един хотел не отговаря за вашата сигурност и за неприкосновеността на вещите ви в случай, че поканите чужди хора в стаята си.

Застраховка:
Медицината в Куба е на най-високо равнище, а стойността на медицинските услуги е ниска. Не забравяйте обаче, че ако се наложи да се обънете към някаква здравна институция или да викате лекар, трябва веднага да се обадите на един от телефоните, посочени в застрахователната ви полица, за да предупредите застрахователната си компания за това, че ползвате медицински услуги. Ако заболяването ви спада към някой от застрахователните случаи (вижте текста на застрахователната си полица), извършените разходи ще ви бъдат възстановени в съответствие с предоставените фактури. Моля обърнете също така внимание, че нито една застрахователна компания не покрива разходи за лечение на венерически болести или болести, предизвикани от алкохолно отравяне.

Транспорт:
Не си струва да използвате градски транспорт в Куба. Преди всичко защото той просто трудно се намира, но дори и да го намерите, качеството на услугите ще е изключително лошо. Това важи предимно за Хавана. А за Варадеро двуетажните градски автобуси са удобно средство за придвижване. За туристите в Куба са предвидени така наречените таксита за туристи. Това задължително са модерни и представителни автомобили. Такси можете да си поръчате от всеки хотел. При това движението на такситата за туристи се контролира постоянно, а това гарантира вашата сигурност.

Бакшиш:
В Куба е прието да се оставя бакшиш в размер на 5 до 15 % от стойността на услугата. На пиколото и камериерката в хотела се дава 1 песо. Имайте предвид, че ако дадате бакшиша си пред свидетели, той ще бъде предаден в общата каса и после ще се дели между персонала на целия хотел или ресторант.

Други съвети:
Забранено е да се снима военна техника, военнослужещи, промишлени предприятия. И напротив, местните жители много обичат да бъдат снимани. Но трябва да им поискате разрешение за това. Снимането на шоута и представления може да е забранено или разрешено срещу заплащане. Напрежението на електромрежата на повечето места е 110 В и 60 Хц, но има хотели с напрежение 220 В – затова трябва да внимавате. Препочъчително е да адаптер от 110 В на 220 В. Има обществени тоалетни срещу заплащане. Не ползвайте услугите, които ви се предлагат от обикновените минувачи. Заразни заболявания: Ваксини: Задължителни няма. Препоръчителни няма. Санитарни изисквания: Условията са добри. В случай на необходимост туристите се обслужват в болнични центрове с много добри условия, но заплащането е в щатски долари и на високи цени - почти изравнени с цените за тези услуги в САЩ. Препоръчва се преди пътуване да се направи медицинска застраховка, която да покрива тези разходи. Важно: Ако се случи да бъдете лекувани и не сте заплатили или дължите част от сумата, няма да можете да напуснете страната до ликвидиране на задължението.
КАРТА: