• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
Египет
Обща информация

button-leisure

button-air
Държавно устройство: Президентска република
Официален език: арабски
Часово време: UTC +1
Парична единица: египетска лира (EGP)
Столица: Кайро
Територия: 1 001 450 км2
Население: 77 505 756


Полезна информация:

Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.

Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел. За повече от 3 хилядолетия Египет е център на най-развитата култура. Страната е известна с богатствата си на археологически находки.

Митнически правила:
Пристигащите в Египет, както и напускащите страната, могат да имат в наличност чужда валута в еквивалента на не повече от 10 000 USD. Всяка валута над тази сума задължително трябва да се декларира. Разрешено е да се внасят от лица над 20 години до 250 гр. тютюн ( 200 цигари или 50 пури) , 1 литър спиртни напитки и и 2 л бира; лични вещи. Лицата над 15 години могат да внасят само до 200 цигари или 50 пури. Забранен е вноса на видеозаписи, и печатни издания, които противоречат на нормите на исляма, на морала и нравствеността, а също така и да нарушават обществената безопасност. За вноса на наркотици се предвижда строго наказание. Разрешава се да се закупуват спиртни напитки в безмитните магазини в течение на 24 часа в Хургада (ще ви сложат печат в паспорта) и в течение на месец в Кайро. Ако пътувате със скъпа видео и фотоапаратура или бижута, могат да ви предложат да попълните митническа декларация, за да я имате, когато напускате страната. Забранени за износ са коралите и предметите, представляващи историческа ценност, както и местна валута. Коралите се считат за национално богатство, така че ако на митницата открият у Вас корали ( даже събрани на брега ), следва глоба от 1000$ и дори е възможно да бъдете задържани в полицията. На гмуркачите категорично се забранява да имат в себе си нож, и не е разрешено коралите да се вадят от водата и да се повреждат.

Национални особености:
В Егитет по-добре не се пазарете, без да знаете предварително цената на стоката или услугата. Ако ви трябва помощ, а нямате желание да плащате за услуга, по-добре се обърнете към полицай. Жената, като във всяка мюсюлманска страна, не трябва да излиза на улицата сама. На територията на хотела си можете да се обличате както искате, но излизайки в града помнете, че Египет е ислямска страна, хората там са вярващи, а традициите - пуритански. Разголените рамене, тесни дънки или мини-полите не са много уместни за улични разходки. Египтянинът може да закъснее за делова среща - там нещата стават много бавно, включително и вземането на решения. В поведението на арабина винаги присъства експресията и преувеличението. Мюсюлманите не употребяват алкохолни напитки, въпреки че обикновено не възразяват, когато някой друг го прави.

Валута:
Националната валута на Египет е египетският паунд или египетската лира (L.E.). Разменната монета е пиастрата. Един египетски паунд е равен на 100 пиастри. Хартиените купюри на паунда са по 1, 5, 10, 20, 50 и 100. Кредитни карти се приемат в повечето големи хотели, но не винаги се приемат в магазините. В магазините приемат и долари, но при по – неизгоден курс. Много банки изплащат пари по кредитните карти Euro/Master Card и Visa. Не изхвърляйте касовите бележки след обмяна на валутата - те ще ви трябват при заплащане на сметките в хотела. Валутен обмен : Можете да смените чуждестранна валута в банките, на летището, както и в обменните пунктове в хотелите ( по правило те работят по няколко часа сутрин и вечер ). Във всички банки курса е еднакъв, малко по-изгоден, отколкото в обменните бюра или в хотелите. Банките са отворени от понеделник до петък ( някои банки не работят и в петък ) от 10:00 до 13:30, а в неделя от 10 :00 до 12 :00. В оживените туристически центрове някои банки са отворени и до 21:00. При напускане на страната можете да обмените излишните си паундове в долари, затова е препоръчително да пазите квитанцията за обмяната от долари към паундове., както и да проверите получената сума след обмяна и да сверите текущия курс с указания в квитанцията.

Магазини:
В частните лавки и магазинчета можете дълго да разглеждате стоката, да питате за цените и мястото на производство. Всичко това не задължава купувача да извърши покупка. Ако сте приели покана да изпиете чай или приемете някой дребен подарък от продавача, това ще му даде право да очаква да извършите покупка в неговия магазин. Обикновения контакт между продавач и купувач в Египет е превърнат в тържествен ритуал, те смятат, че купувача трябва да бъде съживен, заинтересуван, забавляван! През зимния период магазините обикновено работят от 9.00 до 20.00 с обедна почивка от 12.00 до 14.00. През лятото обедната почивка е от 14.00 до 16.00. Почивен ден – петък. В курортните зони в повечето магазини нямат фиксирани цени – след “пазарене” може да постигнете до 2 – 3 пъти по – ниска цена от първоначално обявената.

Широко развита в Египет е веригата от магазини за безмитна търговия DUTY FREE. Покупки в такива магазини могат да се извършват при наличието на паспорт до 24 часа след влизането си в страната. Спиртни напитки могат да се закупуват само в тези магазини, като това задължително се отбелязва в паспорта на клиента. По време на престоя си туристите могат да закупят до 3 л спиртни напитки, или 2 л спиртни напитки и един стек бира. В Макади Бей, Ел Гуна, Сафага и Марса Алам няма магазини DUTY FREE, такъв има само в Хургада!

Сувенири:
Най – популярните сувенири в Египет са папирусите, парфюмните масла и есенции, статуетки от базалт и алабастър, изделия от злато и сребро, малахит и скъпоценни камъни, картуши, бръмбари – скарабеи, наргилета и национални одежди. Египет е наводнен с изделия от оризова или бананова хартия с щамповани рисунки, затова е.

Транспорт:
Основните градове са свързани с железопътни линии. Те са за предпочитане, ако искате да пътувате на големи разстояния. Междуградският автобусен превоз е по-евтин от железопътния. При пътуване на големи разстояния избирайте климатизирани автобуси. В обществения транспорт мъжете и жените пътуват отделно. Не се препоръчва пътуване на автостоп. При пътуване с такси се уговорете предварително с шофьора за тарифата, защото обикновено липсват броячи. Ако преговорите се водят с помощта на полицай или пиколо, задачата се облекчава. В централната част на курортите по крайбрежието има малки автобуси, които пътуват на чести интервали, но трябва да се стопират, тъй като нямат определени спирки. Въпреки че цената за пътуването е фиксирана (1-1,5 фунта), относно плащането трябва да се договорите преди да се качите. Не се притеснявайте да се пазарите с шофьора. Трябва да го питате дали ще Ви закара до необходимото място, тъй като този вид транспорт е частен, маршрутът може да се променя в зависимост от желанието на пътниците. От отдалечените хотели по обявено във фоайето разписание пътуват автобуси, билетът за които струва 5-10 фунта.

 • Най-удобният и в същото време евтин транспорт в Египет са такситата, които е най-добре да се викат от рецепцията или на излизане от хотела. За цената е добре да се споразумеете с шофьора предварително. Тя зависи от разстоянието и варира от 10 LЕ до 30 LЕ.
 • Можете също така да си вземете кола под наем, цената варира от 70$ (за лек автомобил) до 300$ / на ден (за офроуд автомобил). За целта трябва да имате шофьорска книжка по международен образец, кредитна карта или гаранция във вид на пари в брой. Задължително се убедете, дали автомобилът има пълна застраховка. Моля да имате предвид особеностите на движението, тук на практика няма правила за движение по пътищата.
 • Предвижването между отдалечените градове се осъществява с конвой.


Телефони :
Можете да провеждате местни телефонни разговори от уличните телефони, намиращи се почти навсякъде в големите градове, от пощите, където има установени тарифи за разговори извън страната. Можете да се обадите в България и направо от хотела, като в такъв случай разговора ще ви струва около 20 паунда за минута (3-4 долара). Можете също така да си купите фонокарта за някои улични телефони, което е най-изгодния вариант ( около 1 долар на минута ). За да позвъните в България, наберете 00359, след което кода на града / мобилния оператор и после съответния номер.

Ресторанти :
разположени са основно на територията на хотелите. Трябва да се има предвид, че глобата за внасяне на алкохол отвън на територията на хотелите, или в баровете и дискотеките е около 100 египетски паунда.

Система "ALL INCLUSIVE" :
във всеки хотел системата на "ALL INCLUSIVE" е различна, но като правило – напитките, включени в тази система, се дават в чаши ( напитките в бутилки са срещу заплащане ). Система "UAI" - Ultra All Inclusive: Всеки хотел има своя система UAL. Наличие на вносни алкохолни напитки, фрешове и сладолед в тази система не е задължително, а по усмотрение на администрацията на хотела. На 31.12 в някои хотели системите All Inclusive, Ultra All Inclusive, Royal AI, Platinum AI и т.н. прекратяват действието си в определен от хотела час ( 18.00, 20.00, 21.00 или 22.00 ), след което напитките са срещу допълнително заплащане. Внасянето на алкохол на новогодишната вечеря е или забранено, или е разрешен срещу заплащане на около от 30$ за бутилка (в зависимост от правилата на хотела).

Трябва да се отчита факта, че в повечето хотели големината на стаите се посочва с включената площ на балкона, банята, коридора.

Хотелите имат право да включват / изключват системата за подгряване на басейна по собствено усмотрение.

Електричество : Напрежението в мрежата е 220 V.

Бакшиш
в Египет от вас очакват сервитьорите, гидовете, носачите, таксиметровите шофьори, пиколата и много други. Носете със себе си банкноти от по 50 пиастри и 1 динар - малка и напълно достатъчна сума. В ресторантите е прието да сте оставя около 10% (освен данъците и процента за обслужване, включен в сметката). Бакшишът не е задължителен, но той е признак на добър тон, ако клиентът е останал доволен от обслужването. Не давайте бакшиш повече от 1 паунд (ако от вас очакват по – голям бакшиш, те сами ще си го поискат)

Спешни телефони:
Полиция - 122, бърза помощ- 123, противопожарна охрана - 125.

Категорично НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА :

 • Употребата на вода от чешмата (за миене на плодове и почистване на зъби също така е добре да се използва бутилирана или преварена вода),
 • Купуването на наливни разхладителни напитки и лед за охлаждане на напитките от продавачи на улицата,
 • Злоупотребата с алкохол (употребата на алкохол не е забранена, но за нетрезно състояние на обществени места могат да Ви арестуват),
 • Търговията с наркотици (египетското законодателство предвижда най-строги наказателни мерки),
 • Фотографирането на военни обекти,
 • Събирането "за спомен" на отломки от исторически паметници,
 • Качването по пирамидите,
 • Къпането и слънчевите бани напълно голи,
 • Отрязването и повреждането на корали,
 • Къпането в Нил,
 • Ходенето боси или лежането на земята без постелка по бреговете на Нил.


Ако решите да пояздите камила, трябва да имате предвид, че може да се качите на камилата безплатно, но за да слезете от нея, ще се наложи да си платите.

Хотелите не носят отговорност за Вашите ценности и пари, затова е добре да използвате сейфовете (в повечето хотели сейфове има в самите стаи и наемайки ги, Ви дават единствено ключовете от сейфа).

Ако мислите да се запишете на допълнителна екскурзия, не забравяйте да вземете паспорта си.

При къпане в морето се постарайте нищо да не пипате с ръце, тъй като голяма част от рибите са отровни. Забранено е късането на корали (глоба до 100$), също така препоръчваме да използвате специални обувки, които можете да си купите в местните магазини. Ако Ви е ухапала риба или сте настъпали морски таралеж, веднага полейте мястото с вода и се обърнете към лекар. След залез слънце къпането в морето е забранено.

Тъй като климатът в Египет е горещ, добре е да си приготвите за пътуването дрехи от естествени материи: памучни, ленени или леки вълнени тъкани, както и шапка за слънце.

Преди заминаване си вземете аптечка за първа помощ, която ще Ви помогне при леки неразположения, ще Ви спести време да търсите лекарства и ще избегнете проблемите, свързани с общуването на чужд език, освен това голяма част от лекарствата могат да имат различни имена в отделните страни. Добре е да си вземете лекарства срещу стомашни и чревни заболявания и таблетки за дезинфектиране на водата.

Препоръчваме да вземете със себе си:

 • болкоуспокоителни и сърдечно-съдови лекарства,
 • лекарства за стомашни и чревни разстройства,
 • лекарства против прилошаване по време на пътуване,
 • средства против ухапване от насекоми,
 • превързочни материали,
 • водоустойчив лейкопласт,
 • капки за очи,
 • слънцезащитен крем.


В Египет има държавни и частни клиники, в които обслужването е платено. При настъпване на застрахователно събитие трябва да се обърнете към застрахователната компания, като се обадите на телефона, посочен на застрахователната полица. Само след непосредствено информиране на застрахователната компания и координирането от нейна страна на Вашите действия ще Ви бъде предоставено безплатно (или с последващо компенсиране на разходите) обслужване съгласно застрахователната полица (вж. Общите условия към полицата). Молим внимателно да се запознаете със застрахователната полица и да обърнете внимание на събитията, които не се покриват от нея.

Посолство на Република България в Арабска република Египет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
Работно време: 08.30 - 15.00 ч.
Консулска служба  
Визови дни: Неделя и Сряда, 09:30 - 12:30 ч.
Консулски дни: Понеделник и Четвъртък, 09:30 - 11:30 ч.
E-mail: [email protected][email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/egypt

Посолство на Арабска република Египет в София
Адрес: 1000 София, ул. „6-ти септември” № 5
Тел.: +359 2 988 1509, +2 987 0215, +2 987 6468
Факс: +359 2 980 1263
Работно време: 09:00 - 16:00 ч.
Консулска секция: 10:00 - 11.00 ч.; 14:00 - 15.00 ч.
E-mail: [email protected]

КАРТА: