• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
Швейцария
Обща информация

button-bus





Държавно устройство: федеративна парламентарна република
Официален език: немски, френски, италиански и реторомански
Религия: Католицизъм
Часово време: UTC +1
Парична единица: швейцарски франк (CHF)
Столица: Берн
Територия: 41 290 км2
Население: 7 489 370


Полезна информация:

Швейцария е вътрешноконтинентална конфедерация в Централна Европа. Тя граничи с Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Австрия и Лихтенщайн на изток. Швейцария е държава, която от много отдавна държи на своя неутралитет. В нея са разположени много международни организации. Швейцария е федерация на относително автономни кантони, някои от които имат история на конфедерация повече от 700 години, слагащи ги вероятно сред световно най-старите оцелели републики. Културата на Швейцария е повлияна от нейните съседи, но през годините се е развила характерна швейцарска култура със силни регионални различия. По традиция Швейцария не се счита за един от центровете на европейската култура, но тази концепция може да се окаже лъжлива.

Голям брой културни дейци от Швейцария са избрали да напуснат страната си, вероятно ограничени от възможностите й. Същевременно неутралитетът на Швейцария е привлякал много креативни личности от цял свят. През войната тя е била политическо убежище за много артисти. Днес Швейцария също привлича много хора на изкуството, но основната причина са ниските данъци.

Поради силната регионалност на Швейцария е трудно да се говори за хомогенна швейцарска култура. Влиянието на немската, френска и италианска култура върху областите от Швейцария съседни с тези страни, както и влиянието на англо-американската култура не могат да бъдат отречени. Силно е и влиянието на ретороманската култура в източните планини на Швейцария.

Швейцария е известна с швейцарските банки, швейцарския шоколад, швейцарското сирене, джобните ножчета, швейцарските часовници и частните училища-пасниони. Най-високата сграда в Швейцария е Basler Messeturm

КАРТА: