• Географски свят - почивки, екскурзии в чужбина, хотели в България
Вилнюс, Литва

Дата: 06.06 - 14.06.2021г.
Престой: 9 дни / 8 нощувки
Цена: 2500 лв.

Маршрут: Вилнюс – Тракай - Каунас – Пажайислиски манастир - Пакруоис - Рундал - Рига - Цесис - Тарту - замък Раквере – Талин

Цената включва:
 • Самолетен билет София – Вилнюс - Талин – София с полет на Austrian Airlines/ Lufthansa с включени летищни такси, чекиран багаж до 23 кг., ръчен багаж 8 кг.;
 • Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус по програма при група от 16 туриста; при група по малка от 16 туриста – минибус;
 • 8 нощувки със закуски на блок маса в стандартни стаи в централно разположени хотели 3*/ 4*по програмата;
 • Включени всички сити-такси в хотелите по програма, която е от порядъка на 1–3 евро на човек на ден;
 • 3 обяда + 1 вечеря с дегустация на наливна бира и литовска национална кухня;
 • Панорамни обиколки на Вилнюс, Рига, Талин, Тракай, Каунас, Цесис, Тарту;
 • Посещение на Тракайски замък, Рундалски дворец, Пажайслиски манастир и музей Чурльонис в Каунас, замъка «Ордена меченосцев» в Цесис;
 • Посещение на имение в Пакруоис и автентична пивоварна от 19 век;
 • Посещение на замъка Раквере, екскурзията «Средновековно приключение»;
 • Входни такси за всички посещавани обекти;
 • Екскурзоводско обслужване на български език;
 • Професионален водач от България по време на пътуването;
 • Застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 10 000 евро.
Цената не включва:
 • Доплащане за застраховка «Помощ при пътуване в чужбина» за лица от 70 до 85 г.: 25 лв на човек;
 • PCR тестове за отсъствието на COVID-19, ако се изискват. Туристи ще бъдат своевременно уведомени;
 • Застраховка «Отмяна на пътуване»: сключва се по желание и само в деня на първото плащане и издаване на фактура. Цената се изчислява индивидуално при запитване и е около 3%–5% от туристическия пакет.
 • Застраховката «Отмяна на пътуване» покрива разходи, за отмяна, съкращаване или прекъсване/ удължаване на пътуването, закъснение на самолетен полет, включително и COVID-19.
 • Всички хранения извън програмата, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, допълнителни напитки по време на хранене и други лични разходи.
Забележка:

Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 20 или 15 туристи.
При по-малка група се доплащат съответно по 50 лв. на човек при група от 15-19 туристи.
В случай, че този брой не бъде набран до 30 дни преди отпътуване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити.

Условия за записване:

 • Копие от задграничен паспорт/ лична карта, валидна минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • Попълнен договор и депозит в размер на 100 лв на човек;
 • Пълно плащане – 60 дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи:

 • За български граждани за посещение на Литва, Латвия, Естония не се изисква виза;
 • Задграничен паспорт/ лична карта с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;
 • За деца под 18г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето.

Анулационни условия:
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:

 • При анулация до 60 дни преди датата на отпътуване – без неустойка, освен в случаите, когато ТО вече дължи неустойки по направени резервации на името на пътуващия. В случай, че при анулация се дължат неустойки, глоби или такси за анулиране на издадени вече самолетни, фериботни или автобусни билети, невъзвръщаеми депозити за хотели, круизи, визи и др. услуги, се прилагат тарифите, правилата и условията за анулация на съответния доставчик на услугата – авиокомпания, автобусна или фериботна компания, хотел и др;
 • Ако ПОТРЕБИТЕЛЯТ се откаже от пътуването от 59 до 30 дни преди датата на пътуването, му се възстановяват 50% от общата стойност на пътуването;
 • Ако прекратяването е под 30 дни преди датата на отпътуване или неявяване на полет, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
 • ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна.
 • Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електрона поща със задължително уведомяване по телефона.

В Общата пакетна цена на екскурзията са включени всички входни такси по програма, чиято стойност е базирана към 01.09.2020. При промяна на тарифите от страна на самите туристически обекти, Туроператорът се задължава да актуализира цената.

Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;

Последователността на туровете по програма може да подлежи на промяна поради настъпили промени в работния график на туристическите обекти в празнични и почивни дни, по време на национални празници и др.

Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпанията.

Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100003093/30.12.2020 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43

ЦЕНИ:
 

ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО:

 

на човек в двойна стая

2 500 лева

на човек в единична стая

2 950 лева

ОТСТЪПКА 150 лв - на дете до 12г, на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
ОТСТЪПКА – 60 лв за 3-ти възрастен на допълнително легло в двойна стая.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

ПРОГРАМА:
1-ви ден 06.06.2021 София – Вилнюс
Полет от София с Austrian Airlines /Lufthansa в 07:25ч. през Виена. Кацане във Вилнюс в 12:45ч., посрещане и трансфер до хотел Comfort 3*+ или подобен. Настаняване, свободно време и нощувка.

2-ри ден 07.06.2021 Вилнюс - Тракай - Вилнюс
Закуска. Пешеходна разходка из Стария град - най-големия архитектурен комплекс на Източна Европа, включен в списъка на ЮНЕСКО. Екскурзията започва от Катедралния площад, любимо място за среща на жителите на града, до паметника на Гедиминас. Ще видите уникалната готическа катедрала «Св. Ана и Бернардинци», еврейския квартал, най-старата християнска църква в страната – православната «Пятницка църква», в която Петър I покръстил прадядото на Пушкин.
Ще пресечете площада пред Кметството и ще стигнете до «Портите на Зората» на крепостната стена, където се съхранява чудотворната икона на Дева Мария.
След обяд в национален литовски ресторант, екскурзия до древната столица на Литва - Тракай, разположена само на 30 км от Вилнюс. Основната атракция на града е известният замък Тракай, разположен на остров в средата на езерото Галве. Това е единственият островен замък в Източна Европа. Център на архитектурния ансамбъл на замъка е великолепен дворец. Сега в него има музейна експозиция, която обхваща периода от древността до средата на 20 век. След връщане във Вилнюс посещение на най-красивата катедрала в града «Петър и Павел», която е в стил на барока и е украсена с 2000 статуи. Свободно време и нощувка.

3-ти ден 08.06.2021 Вилнюс - Пажайслиски манастир - Каунас – Пакруоис (260 км)
Закуска. Заминаваме за Пажайслиски манастир - най-големият манастирски комплекс в Литва, построен в италиански бароков стил, счита се за един от най-добрите образци на този стил в Северна и Източна Европа, който почти не е претърпял преструктуриране и реконструкция.
Манастирът се намира на полуостров до Каунаското водохранилище.
Основната особеност на комплекса е, че той е изграден изцяло от най-талантливите италиански архитекти. За модел са взети дворците на Венеция! До ден днешен са запазени оригинални стенописи, гипсови орнаменти, статуи на италиански майстори от 17 век.
Сега той принадлежи на монахините от Ордена на Св. Казимир, той е действащ манастир и достъпът до него е ограничен.
Влизайки във владението на манастира, ще разкрием поне малка част от този мистериозен живот на монасите и ще се възхитим на разкошния храм - перла на бароковия стил.
Продължаваме към средновековния град Каунас, който се намира в Централна Литва, втори по големина в страната. Разположен е на устието на река Нерис към река Неман. Историците предполагат, че първото селище на това място е възникнало около 3в., но исторически данни има едва от 13-ти век. Каунас е не само град със стари традиции, но и голям бизнес център. В града има няколко университета и това е причината да има много млади хора.
Посещение на музея на гениалния литовски художник Чурльонис.
Туристическа пешеходна обиколка на Каунас на стария град, включваща замъка Каунас от 13в, строен с цел да издържи обсадите на рицарите кръстоносци, Кметският площад с бароковата сграда на Кметството и запазените от 16-ти и 17-ти век къщи на богатите търговци, величествената ренесансова Катедрала от 17 в., къщата Перкунус - една от най-оригиналните сгради в стил късна готика в Литва, ортодоксалната Църква «Александър Невски» и Църквата «Витаутас» – най-старата тухлена сграда в града, Църквата «Св.Георги», строена по случай обявяване на независимостта на Литва.
След пешеходна разходка свободно време за магазини и кафенета.
Продължение за Пакруоис – малко градче, перлата на северна Литва, за първи път споменавана в писмени източници през 16 век. Имение Пакруоис (Pakruojis), като всички имения в Литва е много старо построено, през 1887г. от граф фон Ропп.
Историята на имението е проста - то е принадлежало на няколко заможни семейства и е било изоставено по време на войната. От 2012г. това място се възражда и в момента е едно от най-популярните места за почивка, туризъм и култура в цяла Литва.
В имението Пакруоис има различни работилници: парфюмна, където се правят истински парфюми от различни етерични масла; медни работилници с интересни подробности за пчеларството и дегустация на свеж мед; вълнено производство – шивашка работилница за най-красивите дрехи от 19 век; ковачница и др. Има театър, където се изпълнява Хамлет, камерен оркестър. Имението предлага посещение на музея, автентична малка пивоварна с традиционна дегустация на бира. Освен това бирата в района на Пакруоис е малко по-различна от останалите литовски бири, така че трябва да опитате!
След настаняването в Pakruojis Manor Miller's House Hotel ще ни очаква вечеря с дегустация на наливна бира и литовска национална кухня, посещение на автентична пивоварна от 19 век, участие в програма «Пътят на бирата», което е може би най-веселото забавление в имението Пакруоис. Програмата е била номинирана за най-добрата гастрономическа програма в Литва.
В Пакруоис бирата се е варили още през 16 век, не само за развлечения, но и за продажба. Приходите от продажбата на бира са били доста големи.
Пивоварът в имението Пакруоис вари бирата в автентични дървени чанове и отлежава в бъчви.
Гостите се запознават с «Хартата на барона» и с историята на популярната в региона бира и пивоварна. По време на обиколката на пивоварната се разкриват тайните на производството на бира в съответствие с вековни местни традиции, дегустация на приготвената на бира. Никой не бе се отегчил, тъй като семейството на пивоварите от четвърто поколение ще ви разкаже за различните сортове бира и ще сподели забавните нечувани досега истински истории, които се случват в процеса на правене на бира. Нощувка.

4-ти ден 09.06.2021 Пакруоис - Рундалски дворец и парк – Рига (150 км)
Закуска. Разглеждане на територията на имението и двореца на граф фон Ропп.
Отпътуване за Рига. По пътя спирка за обяд и посещение на двореца Рундал - един от забележителните паметници на Барока и рококо в Латвия, шедьовър на известния италиански архитект Растрели.
Дворецът е построен за херцога на Курландия - Бирона, известен в руската история като фаворит на Анна Йоановна. Тук можете да посетите Златната и Бялата зала, голямата картинна галерия и много други реликви от семейството на херцозите на Курландия. Пристигане в Рига.
Настаняване в Mercure Riga Centre Hotel 4* или подобен. Нощувка.

5-ти ден 10.06.2021 Рига
След закуска пешеходна обиколка на Стария град на Рига. Това е една възможност да видите един от най-красивите градове в Европа, който е с хилядолетна история и с архитектурни паметници, признати от ЮНЕСКО за шедьовър на човешкото творчество. По време на обиколката ще посетите най-голямата в Прибалтика катедрала, средновековната крепост, архитектурния ансамбъл «Тримата братя», Шведската порта, Барутната кула и др.
По желание посещение на концерт с музика за орган в прочутата Домска катедрала.
Свободно време. Нощувка.

6-ти ден 11.06.2021 Рига - Цесис - Тарту (260 км)
След закуска отпътуване към град Цесис – малък средновековен град, известен с летните си фестивали, разположен от двете страни на река Гауя. Със своя средновековен замък на Ордена на Меченосците (включено посещение), павирани улички, зелени хълмове и красиво оформени градини, Цесис е едно от най-чаровните градчета в цяла Латвия. Свободно време за обяд.
Отпътуване за Тарту, който се намира в Източна Естония, вторият по големина град в страната, разположен на река Емайъги с най-голямото речно пристанище.
Тарту често е определян като интелектуален и културен център, най-вече заради най-стария и уважаван университет в Северна Европа, в него се е зародил естонският театър.
Историята на Тарту започва от третото десетилетие на XI в. – основан е през 1030г. от руския княз Ярослав Мъдри на мястото на старо естонско поселение. Новият град бил наречен Юриев. През 80-те години на XIII в. градът, тогава с името Дорпат, се присъединява към търговската лига на Ханзата. Това допринася за засиленото немско влияние в града. През XVIII в., под името Дерпф, той е присъединен към Руската империя.
След войната за независимост на Естония, последвала Първата световна война, градът приема естонското си име Тарту. Пешеходната обиколка на студентския град с екскурзовод ще ви даде обща представа за града, ще видите средновековен паметник на архитектура - Старата лютеранска църква «Сейнт Джон», която наричат още Яановска църква, построена през 14 век, уникален образец на древна тухлена готика в западна Европа. В църквата съхраняват повече от хиляда теракотени скулптури на 700 години. На покрива има панорамна площадка, откъдето се открива гледка към историческата част на града; сградата на университета, Площад «Барклей», Музеят на изкуството, сградата на кметството с часовника от XVIII в., фонтанът на влюбените.
Настаняване в хотел Tartu 3* или подобен. Нощувка.

7-ми ден 12.06.2021 Тарту - Раквере –Талин (232 км)
След закуска отпътуване до Раквере. Посещение на замъка от 16 век, където ще участвате в екскурзията «Средновековно приключение», която ще ви пренесе векове назад в историята.
В двора на замъка се пресъздава типично всекидневния живот на средновековния град.
Тук можете да пробвате стрелба с лък, да участвате в битка с копия, да изпробвате своите възможности в ковачеството и грънчарството,а накрая да обядвате в кръчмата (включен обяд в замъка), където се приготвят ястия по старинни рецепти.
Попадаме в 16-ти век, стражата ви пита за парола и желаещите могат да облекат мантии на рицари от ордена; посещение на оръжейна кула, запознаваме се с историята на Ливонския орден и замъка Раквере; зала на науките, изложба на мечове, най-смелите могат да посетят стая за мъчения и затвора.
И най-накрая, можете да погледнете винарската изба, за да добиете представа как са се съхранявали алкохолните напитки в Средновековието.
Продължаваме към естонската столица Талин. Настаняване и нощувка в хотел Metropol 3* или подобен.

8-ми ден 13.06.2021 Талин
След закуска пешеходна обиколка в средновековния Стар град на Талин, напомнящ на приказките на Андерсен. Ще се запознаете с Горния и Долния град, ще видите най-голямата православна църква на Естония – катедрала «Александър Невски». Ще направите разходка по необичайни улички, ще видите кметството и кулата «Дебелата Маргарита». Свободно време и нощувка.

9-ти ден 14.06.2021 Талин - София
Закуска. Свободно време за самостоятелно разглеждане на града. Трансфeр до летището и отпътуване с авиакомпания Lufthansa в 13:50ч. за София през Франкфурт. Кацане на летище София в 22:25ч.
 
КАРТА:

 

 [email protected]